Mulac.be
Image default
Winkelen

De wandeling voor hond én baas

Wanneer je een hond in huis neemt, komt daar een hoop bij kijken. Zo moeten er materialen worden aangeschaft voor de training, spullen voor de verzorging etc. Daarnaast heeft het ook een grote impact op de gewone dag. Ineens moet je drie keer per dag de deur uit voor de wandeling en als je een pup neemt zal dat zelfs het dubbele zijn. Toch is dat voor de échte hondenliefhebber geen probleem. Maar het is heel begrijpelijk als dat even wennen is. Of misschien heb je al jaren een hond maar zijn de wandelingen een hoop gedoe, door getrek bijvoorbeeld. In deze blog zet ik de drie uitlaatmethode voor je op een rijtje, lees je mee?

De goeie ouwe riem

De meest voorkomende manier van de hond uitlaten is met de riem. Maar er zit veel verschil in het soort riem. Heb je genoeg aan een simpel stoffen touw? Of heb je een slipketting nodig? Ga hierover in gesprek bij de organisatie waar je jouw hond vandaan haalt of controleer dit bij de dierenwinkel en/of dierenarts. Een slechte riem kan namelijk voor zowel jou als de hond heel onprettig lopen worden. Als je kiest voor een riem hoort hier ook een halsband bij. Een veelvoorkomende reden waarom honden veel trekken, is omdat de halsband op hun schouders hangt. Hier kunnen ze veel van hun gewicht in gooien en het motiveert het trekken. Een halsband is, zoals de naam al suggereert, voor de hals. Die zit net achter de oren. Je zal merken dat je hond dan niet zal trekken omdat hier niet genoeg kracht in zit.

Het stevige tuigje

Op de tweede plaats staat het tuigje. Omdat het tuigje het hele lijf omklemt van de hond is het belangrijk om een goed merk te kiezen zoals Hurtta. Een tuigje is goed te gebruiken bij jonge honden die nog wat wild kunnen doen en hele kleine hondjes. Veelal omdat de bewegingen van hond en baas in combinatie met een riem en tuig door het tuigje gecorrigeerd worden en zo geen schade achterlaten.

Lekker los

Minder voorkomend dan de andere twee zijn de honden die altijd loslopen. Ik heb het dan niet alleen over het honden speelveld of in het platteland waar niemand is. Nee, ik heb het over de hond die altijd naast zijn baas loopt. Dit vergt een enorme hoeveelheid training en niet iedere soort hond is hier geschikt voor. Ook vergt de gefocuste aandacht van de baas tijdens de wandelingen om eventueel te corrigeren waar nodig door middel van de stem. Maar al met al ben ik van mening dat dit de meeste relaxte manier van lopen is.