Mulac.be
Image default
Electronica en Computers

Glasvezel vs Koper

 Het is een strijd die al een aantal jaren aan de gang is en waar men nog altijd niet over uit is. Momenteel heeft koper nog altijd een sterk aandeel.  Glasvezelbekabeling bestaat nog niet superlang maar werd als een technisch hoogstand bezien.  Volgens velen zou glasvezel  voor LAN  koper laten verdwijnen.  Dit is totaal niet het geval geweest, vooral doordat er ook nieuwe technologieën  zijn blijven voortgroeien bij koper. Dus koper is zeker en vast nog niet weg te denken uit deze markt.

Bedrijven  die een lagere snelheid dan 10 Gigabit  gebruikt, kiezen of zijn in het bezit  van een bekabeling  met koper. Wanneer je als bedrijf een hogere snelheid nodig hebt is een koperen bekabeling niet sterk genoeg hiervoor en is het aan te raden om te overwegen om een glasvezelspecialist glasvezel te laten komen aanleggen.

 Glasvezelbekabeling  is in het opzicht van snelheid en afstanden veel beter dan een bekabeling met koper.  Veel onderzoekers beweerde dat er met glasvezel een oneindige bandbreedte over extreem lange afstanden kon overplaatsen,  nu lijken deze beweringen niet waar te zijn. De resultaten zijn   niet zoals verwacht maar steken nog steeds kop en schouder boven de resultaten van een koperen bekabeling uit. Een glasvezelbekabeling kan namelijk ‘slechts’  3 keer   efficiënter werken als men het over het aspect ‘afstand’ heeft.   De reden dat nog niet iedereen overgestapt is op een bekabeling met glasvezel is het prijskaartje dat eraan vasthangt.  Om een hele glasvezelbekabeling aan te leggen zal je ongeveer 2.5 keer zoveel betalen tegenover als je een koperen bekabeling gaat aanleggen. Welke krijgt glasvezel steun van  diegene die instaan voor het milieu omdat glasvezelbekabeling aanzienlijk  milieuvriendelijker is dan een koperen bekabeling. Glasvezel verbruikt maar liefst 30%  minder stroom dan zijn tegenhanger wat toch een groot verschil is en wat zorgt dat de ecologische voetafdruk van een glasvezel bekabeling toch aanzienlijk lager licht dan die van een koperen bekabeling.

http://www.optinet.nl/