Mulac.be
Image default
Bedrijven

Een teek kat is niet alleen vies om te zien

Heb je katten, dan is de kans groot dat je af en toe ongedierte ziet meeliften. Of dat nu gaat om vlooien of wormen of misschien wel teken, je zult er iets aan moeten doen. Niet alleen omdat vlooienbeten ook enorm jeuken bij mensen of omdat wormen en teken vies zijn om te zien, maar vooral voor de gezondheid van je kat. Een teek kat bijvoorbeeld is een klein beestje dat zich volzuigt met het bloed van jouw kat. De teek kat graaft zich in in de huid van je kat en gebruikt zijn pootjes om zich goed te verankeren. Je kunt een teek kat dus niet zomaar even van je kat borstelen. Het gevaar is dan dat er een deel achterblijft in je kat en dat dat deel gaat ontsteken.

Hoe kom je van een teek kat af?

Heeft je kat eenmaal een teek te pakken, dan zul je deze met een speciale tang moeten verwijderen. Door de tang over het lijf van de teek te schuiven en dan te klemmen en te draaien tegelijk lukt het je om de teek compleet te verwijderen. Gaan zitten pulken aan een teek is sterk af te raden. Om te beginnen is het gewoon vies, maar ook loop je dan het gevaar dat je niet de complete teek verwijdert met alle gevolgen van dien.

Hoe voorkom je teken bij je kat?

Je kunt je kat een pilletje geven dat ervoor zorgt dat hij niet meer aantrekkelijk is voor teken en vlooien (twee vliegen in een klap). Ook vlooiendruppels kunnen goed werken tegen vlooien en teken. Een andere manier om te voorkomen dat je kat teken oploopt is voorkomen dat hij naar buiten gaat, maar dat is vaak gemakkelijker gezegd dan gedaan. Omgevingsspray is ook een goede optie. Al deze middelen bestel je snel en gemakkelijk online. De middelen werken allemaal snel en je zult al snel merken dat je kat geen vlooien en teken meer met zich meedraagt.

Waar houden teken zich op?

Teken leven vooral in een grassige of bosrijke omgeving. En dus denken veel mensen dat katten in de stad er geen last van zullen hebben. Maar één polletje gras is al voldoende om een teek te herbergen. En als jouw kat daar dan net even te dicht langs of zelfs door loopt, dan komt ‘ie toch met een teek thuis. Je ontdekt een teek vaak pas als deze zich al flink tegoed heeft gedaan aan het bloed van jouw kat. Dan is het een dik bolletje. Het wordt dan direct tijd om actie te ondernemen.