Mulac.be
Image default
Woning en Tuin

Hoe een goed bureau bijdraagt aan de juiste houding

Bij werkzaamheden thuis en op kantoor is een goede zithouding van belang om klachten te voorkomen. Er wordt daarbij veel aandacht besteed aan het kiezen van een bureaustoel.

Bureaustoel

Aandachtspunten voor het uitzoeken een goede stoel kunnen zijn:

  • verstelbare armleuning
  • in hoogte verstelbare zitting
  • flexibele rugleuning

Al deze onderdelen kunnen bijdragen aan een ergonomische zithouding. Minstens zo belangrijk is een goed bureau. Het nut van een bureau wordt vaak onderschat, terwijl een goede bureaustoel en een goed bureau samen een optimaal effect bereiken.

Bureau

Een verstelbare bureaustoel kan nog zo goed zijn, als je het bureau hier niet bij betrekt, zal je na verloop van tijd lichamelijke klachten gaan ontwikkelen. Met een goed bureau ben je van nature veel eerder geneigd, een goede houding aan te nemen. Is je bureau te laag, dan zal de afstand tussen het scherm en je ogen je dwingen om voorover te gaan zitten. Dit betekent een enorme belasting voor je rug. Ook worden je armen zo niet goed ondersteund. Er zijn ook zit-sta bureaus te verkrijgen die een dubbele functie hebben. Hierbij kan je het staan en zitten afwisselen. Met een handslinger is het bureau volledig naar wens op hoogte in te stellen. Deze flexibiliteit maakt het een stuk eenvoudiger om het bureau en de bureaustoel op elkaar af te stemmen. Een stuk gezonder ook, omdat je zo niet de hele tijd hoeft te zitten. Waar moet je op letten bij de aanschaf van een bureau?

  • de hoogte moet aansluiten bij de hoogte van de armleuning van de stoel
  • kies een royaal bureau dat ruimte biedt voor attributen
  • kies voor een bureau dat in hoogte verstelbaar is. Neem bijvoorbeeld een kijkje bij de bureaus van Emob.

Voetenbankje

Heb je een bureau dat niet in hoogte verstelbaar is, dan kan je gebruik maken van een voetenbankje. Deze biedt zowel voordelen bij het bureau, maar zorgt ook voor een betere doorbloeding. Lang stilzitten is niet goed voor de bloedsomloop. De meeste voetensteunen zijn verstelbaar. Hierdoor is het mogelijk om van tijd tot tijd van houding te wisselen. Hiermee wordt de druk op de benen verdeeld, waardoor klachten kunnen worden voorkomen.

Goede zithouding

Een bureaustoel en een bureau gaan dus hand in hand als je ergonomisch verantwoord wilt gaan werken. Als de stoel juist is ingesteld, kan het bureau daarop worden afgestemd. Zorg dat je goed achterop je stoel gaat zitten met je rug tegen de leuning. Op deze manier is je rug zo volledig mogelijk ondersteund. Stel de hoogte dusdanig in dat het beeldscherm op ooghoogte staat opgesteld. Zo voorkom je nekklachten. Houd de armleuningen tussen de 1,5 en 2 centimeter hoger dan het bureau. Zorg dat het bureau ruimte biedt aan de muis, het toetsenbord en eventuele andere benodigdheden. Een ergonomisch toetsenbord en ergonomische muis zijn ook het overwegen waard. Al is je zithouding nog zo goed, de meeste handelingen verricht je toch met de handen.