Mulac.be
Image default
Woning en Tuin

Polyurethaan

Heeft u een polyurethaan vloer? Of het bedrijf waar u werkt? De kans is zeer groot dat dit van toepassing is, maar wat is en betekend polyurethaan eigenlijk? Polyurethaanharsen worden gevormd door een chemische reaktie van kunstharsen waarin zogenaamde hydroxylgroepen zitten en isocyanaten.

Het kan voorkomen in elastische tot harde vorm. Juist het feit dat men de elasticiteit van polyurethaanharsen vooraf kan bepalen, maakt deze kunststof op veel gebieden toepasbaar. Onverhard is polyurethaan zeer gevoelig voor vocht en zelfs waterdamp. Het reageert met water en vormt koolzuurgas. De aldus gevormde belletjes worden tijden dit proces langzamerhand opgesloten zodat een schuimachtig eindproduct ontstaat. Voegt men een organisch oplosmiddel aan polyurethaan toe, dan zal dit verschijnsel niet optreden, zodat deze samenstelling juist heel geschikt is om te verharden in een sterk vochtige omgeving. Ze worden ook wel ”vochtverhardend” genoemd en zijn eencomponentig, dat wil zeggen dat er geen verharder aan toegevoegd hoeft te worden.

Flexibiliteit

Een gunstige eigenschap van polyurethaan is dat de uitharding ervan bij temperaturen rond het vriespunt nog doorgang vindt. In de praktijk wordt echter aangeraden om polyurethaan niet beneden de +5 graden Celsius te verwerken. Polyurethaan is flexibeler dan epoxy, en hoewel de slijtvastheid van polyurethaan vaak groter is dan die van epoxy-producten, hebben epoxy-producten juist weer betere sterkte eigenschappen. De hoge flexibiliteit van polyurethaan maakt deze kunststof bij uitstek geschikt als bindmiddel voor verschillende soorten vloeren.

www.kornuyt.nl

http://www.kornuyt.nl/coating/polyurethaan-coating/