Mulac.be
Image default
Aanbiedingen

Interieur- en architectuurfotografie

De zomervakantie staat weer voor de deur en bouwend Nederland gaat met de zogenaamde bouwvak. Projecten zijn afgerond en dit zijn de weken waar de gangbare fotografie opdrachten opdrogen, maar juist interieurfotografie weer toeneemt. De interieur fotograaf van STUDIOVHF gaat weer op pad!

Interieur- en vastgoedfotografie

STUDIOVHF verzorgt de vastgoedfotografie en architectuurfotografie voor interieurbouwers, architecten en projectinrichters door heel Nederland. Het gaat hier om winkels, scholen, kantoren en publieke ruimtes. Het vastleggen van een interieur is iedere keer weer een uitdagende klus. Een goede interieurfoto daarentegen valt de beschouwer eigenlijk niet op, want het is immers een realistisch weergave van de werkelijkheid. Om dat te berieken moeten wel een aantal moeilijkheden overwonnen worden.

Allereerst is de bepaling van het camerastandpunt cruciaal. Hiermee wordt bepaald of er een overzicht wordt weergegeven, of juist een detail. Waar ook voor gekozen wordt, het is belangrijk dat de vertivale lijnen in muren en meubilair verticaal blijven lopen. Hiervoor gebruikt de fotograaf van STUDIOVHF een zwaar statief met waterpas en onafhankelijke 3D verstellingen. Hierdoor is de uitgangspositie al goed. In combinatie met groothoek tilt- en shift lenzen wordt de compositie verder opgebouwd.

In een interieur bstaan grote helderheidsverschillen tussen de verschillende (kunst)lichtbronnen en eventueel binnenvallend daglicht. Deze verschillen zijn voor het menselijk oog eenvoudig te overbruggen maar niet door een camera sensor. Als de details in de schaduwen goed zichtbaar zijn, zijn de heldere partijen overbelicht en andersom. Om deze problematiek het hoofd te bieden  wordt er een combinatie van technieken gebruikt. Allereerst het toevoegen van (flits)licht waarmee de schaduwen opgelicht worden. Vervolgens worden er meerdere opnames gemaakt met verschillende belichtingstijden die later in de digitale nabewerking met elkaar gecombineerd worden.

Interieurfotografie Retail

 

Verschillende lichtbronnen bevatten ook een verschil in kleurenspectrum. Dit kan leiden tot een groen kleurzweem, een bruine of juist een blauwe. Met name in de retail wordt er in het lichtplan rekening gehouden met dit fenomeen. Een paskamer heeft bijvoorbeeld warmer licht zodat de huis niet zo bleek oogt voor de spiegel. Boven kledingrekken hangt juist weer neutraal en koeler licht om de kleuren van de kleding zo natuurgetrouw mogelijk weer te geven. Het menselijk oog en brein interpreteren deze kleurinformatie, maar een camera legt het meedogenloos vast zoals het is. Het toevoegen van flitslicht, wat ook goed is voor het verminderen van de contrastomvang is ook hier een voordeel, omdat flitslicht meutraal is en alle kleuren heeft. Eventuele restzweem kan achteraf lokaal digitaal verminderd worden.

Blijf de website volgen voor regelmatige updates van nieuwe interieurs.

https://www.studiovhf.com/interieurfotografie/