Mulac.be
Image default
Dienstverlening

Gemakkelijke Manieren om je Leiderschapsvaardigheden te Verbeteren

Leiderschap is niet natuurlijk voor de meeste mensen, of dat denken ze toch. Er zijn toch leiderschapskwaliteiten in elk van ons die gewoon aan het wachten zijn op de juiste omstandigheden, motivatie en mogelijkheid om aan de oppervlakte te komen.

De moeilijkste manier om jouw eigen leiderschap te proberen ontwikkelen is om het op je eentje te doen. Leiderschap heeft van nature uit de aanwezigheid van anderen nodig die beslissingen zullen maken over of ze je wel of geen autoriteit te geven om hun acties te starten of hen te inspireren in bepaalde richtingen. Dus het is nodig voor jou om jouw leiderschap binnenin te definiëren in een sociaal menselijke context.

Daarvoor is een goede plaats om te starten een sociale situatie waarin je de mensen die erbij betrokken zijn al kent en waar je een nieuwe rol kan leren. Het is een goed idee om hun hulp te gebruiken en om je wens om je leiderschap te verbeteren met hen te delen. Dit kan ook betekenen dat je vrijwillig deelneemt aan comités of groepen of de leiding neemt in een bepaald project.

Als je iets selecteert dat je al hebt als vaardigheid of waar je al een beetje ervaring bij hebt, zal het veel gemakkelijker worden om uit te breiden in dat leiderschapsgebied.

Het is een goed idee om jouw doelen mee te delen aan iemand wiens mening, inzichten en oordelen je kan vertrouwen. Deze persoon kan als een soort gelijke mentor voor jou zijn en je waardevolle feedback geven die je nodig hebt om jouw leiderschapsvaardigheden te ontwikkelen.

Het is altijd een goed idee om een dagboek bij te houden, vooral voor leiderschap. Je zal je ervaringen met zo veel mogelijk details willen uitleggen, wat je gedachten en gevoelens en diegenen die je geselecteerd hebt om je feedback te geven te selecteren. Het reflectief leerpotenties van een dagboek zorgt ervoor dat je het maximum voordeel haalt uit je leiderschapspraktijk.

Een boek of twee over leiderschap is geen slecht idee, maar je moet voorzichtig zijn dat je nooit over de theoretische aspecten van leiderschap gaat. Er zijn zo veel verschillende aangeboden manieren als er auteurs zijn en het is belangrijker dat je een authentieke ervaring hebt vanuit je eigen waarden dan om de gebruiken van anderen over te nemen. Leiders die niet authentiek zijn, zijn diegenen die zullen falen.

Veel succes met het oefenen van je leiderschap!

Lees meer over leiderschap met IvPP

http://www.ivpp.nl/leiderschap/training